Formål og definisjoner
Hva er One Click LCA og hva kan man bruke det til?
One Click LCA Norge er et verktøy for å analysere og kommunisere utslippskonsekvenser ved planlegging og prosjektering av bygg. Resultatene gir indikasjoner på hvilke valg som reduserer eller øker prosjektets klimagassutslipp innenfor ulike moduler og totalt. Når modulene er ferdig utfylt er resultatene derfor et uttrykk for prosjektets klimagassfotavtrykk og klimaeffektivitet. Sammen med kostnadsberegninger og -kalkyler kan resultatene brukes til å estimere kostnadseffektivitet for ulike klimatiltak. One Click LCA Norge følger den nye Norsk Standard for klimagassberegninger, NS 3720, som er beskrevet på følgende måte i innledningen til høringsdokumentet: <<Klimagassutslippene for en bygning har opprinnelse fra ulike aktiviteter i bygningens levetid. Helhetlig beregning av individuelle bygninger klimagassutslipp gjennom bygningens livsløp, gir mulighet til å identifisere tiltak for å redusere klimagassutslipp både i et kort og langt tidsperspektiv. Beregninger, beregningsverktøy og -modeller som følger standarden vil benytte samme metodikk og prinsipper, og resultater blir sammenlignbare og uavhengig av om beregningene er utført av ulike fagmiljøer og/eller ved bruk av ulike beregningsverktøy og –modeller herunder bygningsinformasjonsmodeller, BIM. Standarden kan anvendes for klimagassberegninger for nye bygninger, rehabilitering og vedlikehold av eksisterende bygninger. Standarden kan brukes i alle faser i en byggeprosess og beregningsmetoden er den samme i alle faser i byggeprosessen.>>
Formål
One Click LCA skal bidra til å minimere klimagassutslipp forbundet med byggeprosessen og gjennom et byggs levetid. For å ha best mulig kontroll på klimagassutslipp i et prosjekt, og beste mulighet til å identifisere aktuelle klimagassbesparelser, anbefales det å foreta klimagassberegninger flere ganger gjennom et byggeprosjekt, fordi aktuelle tiltak og løsninger vil kunne variere fra lokaliseringsvalg gjennom detaljprosjektering til ferdigstillelse.
Indikatorer: lokaliseringsvalg og klimagassutslipp NS 3720
One Click LCA åpner for å generere klimagassregnskap etter to modeller: Karbonutslipp, NS 3720 og Lokaliseringsvalg. Karbonutslipp, NS 3720 er et detaljert regnskap som følger den nye norske standarden for klimagassregnskap. Lokaliseringsvalg kan brukes for grove og store beslutninger som tas i tidligfasen av et prosjekt, for eksempel tomtevalg. I lokaliseringsvalg regnskapet kan man også legge inn opplysninger om transport i drift, lokaliseringsvalg energi scenarier, lokaliseringsvalg konstruksjons scenarier, beregningsperiode, og bygningsareal.
Referansebygg med Carbon Designer
One Click LCA inkluderer verktøy det heter Carbon Designer, som er et utgangspunkt eller en ”baseline” som det prosjekterte bygget kan sammenlignes med. Det er mulig å lage standard referansebygg for alle bygningskategorier i NS 3457. Referansebyggenes energiforbruk er basert på rammekravene i teknisk forskrift (TEK 17) og en normalfordeling av energikilder. Passivhus alternativene representerer de samme byggene, men med passivhuskonstruksjoner, beregnet etter NS 3700/ 3701. Materialsammensetningen i referansebyggene representerer en ’normalkonstruksjon’, det vil si konstruksjonstyper og materialvalg som kan betraktes som typiske for vedkommende bygningstype. Transport til og fra referansebyggene i drift er basert på empiri fra reisevaneundersøkelser (reiselengder, reisemiddelvalg, etc.) for den region bygget tenkes lokalisert til.
Bygningstyper
Bygningskategoriene i One Click LCA følger i hovedsak inndelingen i NS 3457 (to-sifret nivå) og bygningstypene i TEK’17 §14-2, med enkelte tilpasninger. Inndelingen av bygningstyper i verktøyet er som følger:
Bygningskategorier One Click LCA |
Bygningskategorier TEK’17 |
Bygningskategorier NS-3457-3 |
Småhus |
Småhus |
11 Enebolig, 12 Småhus u/ enebolig, 16 Fritidsbolig |
Boligblokk |
Boligblokk |
13 Boligblokk, 14 Bofellesskap |
Produksjonshall |
Lett industri/ verksteder |
21 Produksjonsbygning, 23 Lagerbygning |
Kontorbygg |
Kontorbygning |
31 Kontorbygning |
Forretningsbygg |
Forretningsbygning |
32 Forretningsbygning |
Hotell |
Hotellbygning |
51 Bygning for overnatt |
Skole |
Skolebygning, Barnehage |
61 Skolebygning, 612 Barnehage |
Høyskole/ universite |
Universitet/ høyskole |
62 Universitet- og høyskolebygning |
Idrettshall |
Idrettsbygning |
65 Idrettsbygning |
Kulturhus |
Kulturbygning |
66 Kunst- og kulturbygn |
Sykehjem |
Sykehjem |
72 Bo- og behandlingsbygg |
Fengsel |
81 Fengsel |
Hvordan komme i gang
Vennligst se under videoen (2:30) for grunnleggende instruksjoner om hvordan du begynner å bruke One Click LCA Norge, inkludert å opprette brukerkontoen din.
Lage et nytt prosjekt
Nedenfor video (1:20) viser hvordan du lager din første beregning og angir beregningsparametrene. Bakgrunn for parametervalg er forklart mer detaljert i dette dokumentet.
Hovedsiden for prosjektet vises på skjermbildet.
Du kan lage nye motiver ved å trykke på “+ Legg til design” og gi designet et navn (nederst til høyre på skjermen). Et design er en utgave av bygget, som inkluderer alle klimagassutslipp. Når man justerer ulike moduler innenfor designs vil det totale klimagassutslippet endres.
Ulike utgaver av bygget kan sammenlignes med hverandre ved å etablere flere designs.
Lage et referansebygg regnskap med Carbon Designer
Referansebygdokumentasjon, overholdelse av forskrifter og standarder, og anvendelighet for BREEAM-NOR, Futurebuilt, Statsbygg og andre formål er dokumentert i vedlagte uttalelse (på engelsk, attachment at the bottom of the page 'One-Click-LCA-Norge-reference-buildings-23-April-2018'). Husk å bruke de definerte parameterne når du oppretter referansebygger.
Referansebygg er opprettet med Carbon Designer-tillegg. Nedenfor video (2:00) viser hvordan du bruker Carbon Designer til å lage en ny design.
Referansebyggets klimagassutslipp
Denne videoen (3:30) viser hvordan du analyserer beregnede resultater og lager kopi og optimaliser resultatene med Carbon Designer eller manuelt, og sammenlign resultater fra referansebygg og ditt nye designalternativ.
Lage et prosjektert regnskap
For å beregne et prosjektert bygg lager man ett (eller flere) nye design i One Click LCA. Klikk på knappen <<+ Legg til et design>>. På neste side legges inn et navn på designet, i dette eksempelet <<Prosjektert skole>>.
For hvert design kan det legges inn opplysninger (inngangsdata) om følgende moduler
- Bygningsmaterialer
- Energiforbruk, årlig
- Beregningsperiode
- Bygningsareal
- Transport i drift
- Byggeplassdrift
- Ytterligere scenarier
…. som vist i bildet under:
Lage et as-built regnskap
Man kan beregne et as-built bygg på den samme måten som et prosjektert bygg. Begynn med å lage et nytt design i One Click LCA. Klikk på knappen <<+ Legg til et design>>. På neste side legges inn et navn til designet, i dette eksempelet <<As-built skole>>.
For hvert nye <<design>> kan det legges inn opplysninger (inngangsdata) om følgende moduler
- Bygningsmaterialer
- Energiforbruk, årlig
- Beregningsperiode
- Bygningsareal
- Transport i drift
- Byggeplassdrift
- Ytterligere scenarier
…. som vist i bildet under:
Som med andre <<designs>> er det mulig å laste inn en BIM fil for det ferdigstilte bygget. Dette gir opplysninger til modulene for Bygningsmaterialer or Bygningsarealer. De øvrige modulene – Energiforbruk, Transport i drift, og Byggeplassdrift må man fylle inn på nytt med oppdatert informasjon om prosjektet ved ferdigstillelse. Opplysninger om faktisk energibruk kan brukes på dette stadiet, hvis forbruksdata er tilgjengelig. Det er viktig at man ikke legger inn data både i <<Inngangsdata: Lokaliseringsvalg energi scenarier>> og <<Inngangsdata Energiforbruk>>. Disse to modulene er to ulike beregningsmetoder for klimagassutslipp fra energiforbruk i prosjektet. <<Inngangsdata: Energiforbruk>> modulen skal benyttes i as-built regnskap.
Husk å klikke på <<Lagre>> knappen øverst på hver side når modulene er oppdatert. Prosjektet totale beregnede klimagassutslipp vises i oversikten under Designets navn, og kan spesifiseres ved å klikke på pil ved siden av summen og velge <<Resultater>>.
Lage et i-drift regnskap
Man beregner et bygg i driftsfasen på den samme måten som et prosjektert og et as-built bygg, bortsett fra at BIM modellen ikke må importeres på nytt.
Mange prosjekter ønsker å vise til faktiske resultater i drift to år etter byggets ferdigstillelse. Det er ikke nødvendig å oppdatere materialmengder på dette stadiet, dersom de allerede er på plass i As-built designet, men det er nødvendig å legge inn nye opplysninger om andre faktorer som kan påvirke klimagassutslipp i drift av bygget, som energibruk i drift og transport i drift.
Begynn med å kopiere <<As-built>> designet som vist i bildet under:
Gi et navn til i-drift designet. Du kan nå gå inn og endre på data som skal oppdateres i Energiforbruk og Transport i drift modulene.
Listen over moduler som er ferdigstilt i designet som er kopiert er vist i bildet over. Det er kun nødvendig å klikke inn og endre på moduler som er endret siden As-built regnskapet ble laget i One Click LCA.
Legg inn nye (i-drift) opplysninger om energi – for eksempel faktisk bruk av oppvarming og strøm – og lagre endringene. Dersom det finnes nye tall for mobilitet kan disse legges inn i Transport modulen og lagres for å generere oppdaterte utslippstall for transport. Det er viktig at man ikke legger inn data både i <<Inngangsdata: Lokaliseringsvalg energi scenarier>> og <<Inngangsdata Energiforbruk>>. Disse to modulene er to ulike beregningsmetoder for klimagassutslipp fra energiforbruk i prosjektet. <<Inngangsdata: Energiforbruk>> modulen skal benyttes i i-drift regnskap.
Husk å klikke på <<Lagre>> knappen øverst på hver side når energi i drift og transport i drift er oppdatert. Prosjektet totale beregnede klimagassutslipp vises i oversikten under Designets navn, og kan spesifiseres ved å klikke på pil ved siden av summen og velge <<Resultater>>.
Bygningsmaterialer: Import av mengder fra BIM
Materialene som benyttes i et prosjekt er en sentral del av byggets samlede klimagassutslipp. Et materialregnskap krever at det legges inn detaljerte opplysninger om bygget. One Click LCA er derfor tilrettelagt for direkte import av prosjektets mengder fra en egnet BIM modell.
Beskrivelsen på import av design data fra design verktøy:
Når import av mengder fra en BIM modell er gjennomført skal det stå en grønn hake ved siden av modulen <<Inngangsdata: Bygningsmaterialer>> i designets nedtrekksmeny. Dette betyr at det prosjekterte bygget har fått de nødvendige opplysninger om materialmengder og -typer til beregningene, samt bygningsareal.
Bygningsmaterialer: Manuell inntasting av mengder
Nedenfor video (4:00) vises hvordan du skriver inn og redigerer data manuelt, og hvordan du søker og klassifiser datapunkter og velger produktspesifikke EDPer og hvordan du redigerer og analyserer konstruksjonselementer.
Klikk på <<Inngangsdata: Bygningsmaterialer>> i nedtrekksmenyen under din valgte design.
Siden for bygningsmaterialer inneholder en liste over 6 sentrale bygningselementer, fra Grunn og Fundamenter til Bygningsteknologi. For detaljert hjelp med materialvalg i de enkelte bygningselementene, klikk på linken <<Hjelp til materialvalg>> i intro teksten.
Det er viktig å forstå at livssyklusvurderinger er et estimat basert på den beste tilgjengelige informasjonen til et gitt tidspunkt. Når prosjektet har kommet så langt at man vet navnet på produsenten av hvert bygningsprodukt er det for sent å endre faktorer som byggets design. One Click LCA legger derfor inn sannsynlige og kjente alternativer når man oppretter en ny materialvurdering. Etterhvert som prosjektet utvikler seg kan man manuelt oppdatere de ulike produktvalgene slik at beregningen gjenspeiler prosjektert løsning i størst mulig grad.
Inngangsdataform Bygningsmaterialer gir også brukeren mulighet til å angi transportavstanden til byggematerialet til stedet og velge transportmetoden. Utslippsfaktorene for transportmetoder er basert på Ecoinvent 3.3 og drivstoffforbruket er basert på VTTs LIPASTO-data. Hvis detaljerte avstander ikke er kjent, kan en bruker velge standard transportavstander fra prosjektets hovedside > Parametere
Å søke og finne materialer:
Når du søker etter et spesifikt material, vennligst følg følgende trinn:
Søk på et spesifikt produkt fra en produsent som vil være sannsynlig å bruke. For å gjøre dette kan du filtrere materialer på materialtype og taste inn navnet på produsenten.
Hvis du ikke finner produktet fra produsenten som du vil velge kan du prøve å søke på andre produsenter som leverer til området der bygget skal plasseres. Man kan gjøre det ved å søke på nasjonale flagg. Søk først produsenter med norsk flagg, og deretter nabolandene Danmark, Sverige og Finland som har lignende bygningsprodukter.
Dersom du ikke finner et tilsvarende produkt til det som du ønsker å bruke kan du benytte generiske materialer i databasen.
Energiforbruk
Nedenfor video (1:30) viser hvordan du skriver inn driftsenergibruk.
For å legge inn inngangsdata for beregning av klimagassutslipp fra energibruk i drift må man klikke på pilen til høyre for <<Tast inn data>> under valgt design og velge <<Inngangsdata: Energiforbruk>> modulen.
Følg instruksjoner på siden for å legge inn opplysninger om prosjektets energiforbruk og energikilder.
Husk å klikke på <<Lagre>> knappen øverst på siden når informasjonen er lagt inn.
Før man har lagret inngangsdata for energiforbruk vil listen i nedtrekksmenyen vise et rødt symbol. Etter at inngangsdata er lagt inn og lagret vil symbolet være endret til en grønn hake.
Bygningsareal
For å legge inn bygningsareal må man klikke på pilen til høyre for <<Tast inn data>> under valgt design og velge <<Inngangsdata: Bygningsareal>>.
Siden arealet til et prosjekt kan endre seg i løpet av prosessen (for eksempel på grunn av arbeid med arealeffektivitet) er det viktig å legge inn opplysningene på nytt hver gang et nytt design opprettes i One Click LCA.
Ved å klikke på pilen ved siden av tekstboksen under Bygningsareal, midt på siden, kan man velge forskjellige arealdefinisjoner. Både BTA og oppvarmet BRA bør oppgis for hvert design som skal analyseres i One Click LCA. For hver arealtype kan man legge inn antall m2 og en kommentar ved siden av om ønsket. For å legge inn flere arealtyper velges en ny type fra listen.
Alle arealer skal følge NS 3940 Areal- og volumberegninger av bygninger.
Husk å klikke på <<Lagre>> knappen øverst på siden når BTA og oppvarmet BRA er lagt inn.
Før man har lagret bygningsarealer vil listen i nedtrekksmenyen over moduler vise et rødt symbol. Etter at inngangsdata er lagt inn og lagret vil symbolet være endret til en grønn hake.
Transport i drift
Nedenfor video (1:40) vises hvordan du skriver inn operativ transport, hvordan du velger regional RVU, laster den og redigerer data.
For å legge inn inngangsdata for beregning av klimagassutslipp fra transport i drift må man klikke på pilen til høyre for <<Tast inn data>> under valgt design og velge <<Inngangsdata: Transport i drift>> modulen.
Følg instruksjonene på siden for å fylle inn opplysninger om transport for det valgte designet. Siden består av 4 avsnitt som skal fylles ut med informasjon om prosjektet.
-
Velg bygningstype og geografisk område; Velg geografisk område for transportmiddelfordeling
Transportmiddelfordeling varierer med geografisk område (flere med kollektiv, gange og sykkel i byer enn i spredtbygde strøk). Reiser knyttet til arbeidsplasser i sentrum av de største byene gjøres i mindre grad med bil enn handlereiser og andre reiser med utgangspunkt i boligene. For Oslo og Akershus har datamengdene i reisevaneundersøkelser vært store nok til å gjøre dette skillet. For de tre andre store byene har datamengdene bare vært store nok til å lage et tilsvarende skille mellom sentrum og byområdet for øvrig. For de øvrige byene og resten av landet er alle reiser tilknyttet kontor etc., bolig og handel slått sammen.
Ved å klikke på <<?>> tegnet ved siden av geografisk område angis hvilke kommuner/bydeler som inngår i området.
Når området er valgt fra nedtrekksmenyen husk å klikke på grønn knapp «Last transportmidler». Når det er gjort kommer riktig transportmiddelfordelingen og antall turer fordelt på formål opp for det valgte området under punkt «2. Transportmiddelfordeling for ansatte / bosatte».
-
Transportmiddelfordeling for ansatte, bosatte og besøkende (inkludert studenter)
Velg bygningstype for antall turer per person per dag
Hvis man har valgt område under punkt 1., finner man her i punkt 2 det riktig antall turer og transportmiddelfordeling for området. Er man fornøyd med dette så gjøres det ingen endringer. I de videre beregningene kombineres antall brukere med transportmiddelfordelingen i punkt 2.
Hvis man ikke har valgt område under punkt 1. eller ikke er fornøyd med de predefinerte transportmiddelvalgene, så kan man legge inn egne data. Dette bør være basert på en lokal RVU (reisevaneundersøkelse) for en tilsvarende bygningsfunksjon i samme området eller en RVU foretatt etter at bygningen har vært i drift en periode. NB! Husk å sjekke at andelen summerer opp til 100% for hver linje. Det vil si at Bildeling % +Bus % + Skinnegående % + Gang/sykkel % skal være lik 100%.
Hvis det legges til flere rader med turer/reiseformål (arbeid, tjeneste, private turer, …) så må man være klar over at man da øker antall daglige turer/reiser per bruker. Øker antallet utover det som er forhåndsdefinert går man ut over det som er normalt antall turer funnet gjennom de nasjonale reisevaneundersøkelsene.
Hvis det legges til flere turer/reiseformål så må man passe på å velge det samme geografiske område som man har valgt under punkt 1.
-
Andre faktorer som påvirker transportberegningene
Avsnittet sammenfatter andre faktorer som påvirker transportberegningene. Disse størrelsene er delvis predefinert fra RVU-tall for det område man velger under punkt 1. Hvis man ikke har valgt og bekreftet området i punkt 1 må disse størrelsene fylles ut med relevante data.
Parkeringstilgjengelighet kan justeres til mellom 0,1 og 1 eller en valgt parkeringsnorm/dekning. Dette påvirker transportmiddelvalget ved å øke bilbelegget (10%) eller ‘tvinge’ bilreiser over på kollektiv (75%) og gang/sykkel (15%). Jo lavere parkeringstilgjengelighet jo større andel av bilreisene flyttes over på andre transportmidler.
Besøkende og andre brukere er kunder og besøkende samt barnehagebarn, elever, studenter, og lignende. For bolig er besøk inkludert i <<Andre private reiser>>.
Ved å klikke på <<?>> tegnet ved siden av <<Antall åpningsdager for ansatte (for boliger angis 365 dager)>> kan informasjon om hvor mange dager ulike bygningstyper normalt har åpent i løpet av et år hentes. Dette legges inn i det siste feltet.
-
Utslippsfaktorer for transportmidler
Utslippsfaktorer for transportmidler kan justeres ut fra spesielle forhold i prosjektet eller formålet med beregningen. Dette kan også gjøres via alternative scenarier.
Det er mulig å velge utslippsfaktorer basert på dagens teknologi, eller et antatt gjennomsnitt over de kommende 60 år for hvert transportmiddel (privatbil, buss osv).
Husk å klikke på <<Lagre>> knappen øverst på siden når informasjonen er lagt inn.
Før man har lagret inngangsdata for transport i drift vil listen i nedtrekks meny vise et rødt symbol. Etter at inngangsdata er lagt inn og lagret vil symbolet være endret til en grønn hake.
Byggeplassdrift
Denne videoen (2:15) viser hvordan du legger inn driftssteddata for byggeplass.
Ytterligere scenarier
Ytterligere scenarier kan brukes til å utføre tilleggsberegningene som kreves av NS 3720, eller for å utføre følsomhetsanalyse. For NS 3720, vennligst bruk EU28 + NO 60 år degressive energiscenarier for alternativ analyse. Du kan også modellere dette med andre forutsetninger.
Lokaliseringsvalg-indikator
I det første spørsmålet velger du bygningstype spesifikke energidata enten med regulatorisk (TEK) eller passivt husnivå og lastscenarier, som vises i avsnitt 2. Du kan redigere verdiene om nødvendig. Tredje spørsmålet er å definere utslippsfaktorer for energiforsyning. Standardverdier er basert på 60 års scenario. Om nødvendig, endre sekundær varmeforsyning til f.eks. bioheat, bruk systemvirkningsgrad (effektivitetsfaktor) til sekundærvarme på 0,68.
For det første, velg landbruksendringer hvis områdestype er kjent (for eksempel redusert skogdekning). Deretter velger du grunnlag (som gjelder for område) og inngangsbygging totalt (BTA) Bruttoareal m2. Til slutt, velg bygningstype fra referansebyggemateriales ytelsesliste.
Beregningsperiode (Lokaliseringsvalg-indikator)
Angi beregningsperiode.
Finn Transport i drift, Bygningsareal og Prosjektbeskrivelse spørsmålskjema guider ovenfor.
Analyse av resultater
Denne videoen (3:40) viser hvordan man analyserer resultater.
Etter at alle inndata for moduler er fylt inn (og det er en grønn hake ved siden av hver modul i listen under et design) blir detaljerte resultater tilgjengelig.
For å se på resultatene til et design, klikk på pilen ved siden av utslippstallet på prosjektets hovedside (der det står <<Tast inn data>> inntil designet er ferdig utfylt) og velg <<Resutater>> fra nedtrekksmenyen.
One Click LCA genererer en oversikt over resultatene for hver modul – byggematerialer, transport i drift, osv. Her er det blant annet mulig å se om det er informasjon som mangler i regnskapet.
Ved å klikke på ordet <<Byggeplass>> i rapporten sendes man til inndatasiden til Byggeplassdrift. Etter at opplysninger er lagt inn og lagret der, skal klimagassutslippstall vises i rapporten.
Det er veldig nyttig å sammenligne alternative løsninger med hverandre i en design prosess. En effektiv måte å gjøre det på er å lage en kopi av et ferdigstilt design i One Click LCA, og deretter endre på noen valg. På denne måten kan man raskt finne ut hvilken effekt en endring – for eksempel isolasjonstype eller energikilde – kan ha for hele prosjektets klimagassregnskap.
For å lage en kopi av et design i One Click LCA må man klikke på pilen ved siden av designets navn. En meny med 5 alternativer blir synlig.
Ved å klikke på <<Kopier>> blir hele designet kopiert til en ny design, som også blir tilgjengelig på prosjektets hovedside under et nytt navn.
I det kopierte designet kan man gå inn på de aktuelle modulene ved å klikke på pilen ved siden av totalsummen under navnet til designet og velge den enkelte modul. Ved å justere på inngangsdata kan man studere konsekvensene for prosjektets totale klimagassutslipp.
Å laste ned resultatene til Excel
Resultatene fra regnskapet kan lastes ned som en Excel (.xls) fil.
Hent først opp rapporten for designet som ønskes lastet ned. Dette gjør man ved å klikke på pilen ved siden av totalsummen for klimagassutslipp som står under en ferdigutfylt design.
Velg <> for å komme til oppsummeringssiden for dette designet. Ved å klikke på <> øverst til høyre får man opp en nedtrykksmeny hvor man velger <>.
Rapporten åpnes i et nytt vindu og inneholder alle detaljene som ligger til grunn for beregningen til dette designet.
Ved å klikke på <> lastes dataene ned en .xls fil til datamaskinen. Bildet under viser samme prosjektrapport i Excel.
Dokumentasjon
- Reisevanedata for sentrumskjerner og knutepunkter for kollektivtransport (find attachment at the bottom of the page 'Reisemiddelfordeling-for-sentrumskjerner-og-kollektivknutepunkter-NA.-25.04.18')
- Beregningsmoduler for tomtevalg og uteområder (find attachment at the bottom of the page 'Rapport-modul-tomtevalg-og-uteområder-2012')
- Vedlegg 1: Reisemiddelfordeling for norske byer inkl. områder nært kollektivknutepunkt med sentrumsfunksjoner (find attachment at the bottom of the page 'OneClickLCANorge-Civitas-rev.-04.05.18-2')
- Differences between One Click LCA Norge and klimagassregnskap.no
- Reference building calculations rules
- One Click LCA Norge reference buildings (find attachment at the bottom of the page 'One-Click-LCA-Norge-reference-buildings-23-April-2018')
Comments
0 comments
Please sign in to leave a comment.